Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Kuvat, tekijänoikeudet ja internet

Torstai 21.10.2010 - Sjoerd Handgraaf


Aloitan kirjoitukseni toistamalla mottoa ”sisältö on kuningas”! Kotisivusi voivat näyttää hyvältä, mutta jos sivuilla kävijät eivät löydä sieltä tarvitsemaansa tietoa, he lähtevät heti pois.

Tämän sanottuani, ja luottaen siihen, että olet tehnyt parhaasi kotisivujen sisällön suhteen, puhutaan hieman tarkemmin ulkoasusta sekä varsinkin kuvista. Haluat ehkä piristää kotisivujasi käyttämällä siellä kuvia. Suunnittelun suhteen saat neuvoja aikaisemmista blogikirjoituksistamme: Viisi vinkkiä kohti parempia kotisivuja ja Kotisivujen suunnittelun etikettivirheet.

Tässä kirjoituksessa käsitellään kuvien tekijänoikeuksia. Huomaamme silloin tällöin asiakkaidemme käyttävän sivuillaan internetistä löytyneitä kuvia.  Toisin kuin yleisesti luullaan niin tämä on laitonta, ovatpa kuvat muokattuja tai ei. Ongelma ei ehkä ole niin suuri pienillä henkilökohtaisilla kotisivuilla, mutta yrityksen kotisivuilla laittomat kuvat voivat tuoda todellisia ei-toivottuja seurauksia.

Selvitetäänpä muutama näistä yleisimmistä harhaluuloista, jotka koskevat kuvien tekijänoikeuksia netissä:

"Jos siinä ei lue, että kuva on tekijänoikeudellisesti suojattu, niin se ei ole."
Väärin. Valokuvat ovat suojattuja tekijänoikeuksilla, joka on yleensä kuvan ottajalla, oli siitä mainintaa tai ei. Kuvaajalta pitää siis kysyä ensin lupa ennen kuin julkaisee hänen ottamiaan kuviaan.

"Internetissä kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä."
Väärin. Kuvat ovat kyllä vapaasti kaikkien katseltavissa, mutta et voi kopioida internetistä löytämiäsi kuvia omiin tarkoituksiisi ilman lupaa.

”Jos muokkaan kuvaa alkuperäisestä niin voin käyttää sitä.”
Väärin. Muokattuakaan kuvaa ei saa käyttää ilman alkuperäisen kuvan tekijän lupaa. Kuvan alkuperäisellä ottajalla on oikeus kieltää kuvan muokkaaminen.

"Se ei vahingoita ketään - itse asiassa se on ilmaista mainostilaa."
Väärin tämäkin. Saatat ajatella niin, mutta se on tekijänoikeuden omistaja joka sen päättää.

Joten mitä kuvia voi käyttää?

Voit käyttää kuvia joihin sinulla on tekijänoikeus, yrityksesi logo, valokuva jonka olet ottanut omalle yritykselle, valokuva jonka olet ottanut yksityiseen käyttöön jne. Muiden ottamien kuvien käyttämiseen tarvitset aina luvan.

Toiseksi, verkossa löytyy palveluja jotka tarjoavat massoittain kuvia. Heiltä kaikilta löytyy valtavat luettelot kuvia joista varmasti löydät ihanteellisen kuvan kotisivullesi. Näistä joutuu useimmiten maksamaan jotain, mutta saat laadukkaita kuvia etkä taatusti joudu vaikeuksiin!

Tässä esimerkiksi muutamia kuvapankkeja:
www.rodeo.fi
www.istockphoto.com
www.sxc.hu
www.bigstockphoto.com

 

Avainsanat: vinkit, sisältö, kuvat, kuvapankit, tekijänoikeudet