Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Kuvat, tekijänoikeudet ja internet

Torstai 21.10.2010 - Sjoerd Handgraaf


Aloitan kirjoitukseni toistamalla mottoa ”sisältö on kuningas”! Kotisivusi voivat näyttää hyvältä, mutta jos sivuilla kävijät eivät löydä sieltä tarvitsemaansa tietoa, he lähtevät heti pois.

Tämän sanottuani, ja luottaen siihen, että olet tehnyt parhaasi kotisivujen sisällön suhteen, puhutaan hieman tarkemmin ulkoasusta sekä varsinkin kuvista. Haluat ehkä piristää kotisivujasi käyttämällä siellä kuvia. Suunnittelun suhteen saat neuvoja aikaisemmista blogikirjoituksistamme: Viisi vinkkiä kohti parempia kotisivuja ja Kotisivujen suunnittelun etikettivirheet.

Tässä kirjoituksessa käsitellään kuvien tekijänoikeuksia. Huomaamme silloin tällöin asiakkaidemme käyttävän sivuillaan internetistä löytyneitä kuvia.  Toisin kuin yleisesti luullaan niin tämä on laitonta, ovatpa kuvat muokattuja tai ei. Ongelma ei ehkä ole niin suuri pienillä henkilökohtaisilla kotisivuilla, mutta yrityksen kotisivuilla laittomat kuvat voivat tuoda todellisia ei-toivottuja seurauksia.

Selvitetäänpä muutama näistä yleisimmistä harhaluuloista, jotka koskevat kuvien tekijänoikeuksia netissä:

"Jos siinä ei lue, että kuva on tekijänoikeudellisesti suojattu, niin se ei ole."
Väärin. Valokuvat ovat suojattuja tekijänoikeuksilla, joka on yleensä kuvan ottajalla, oli siitä mainintaa tai ei. Kuvaajalta pitää siis kysyä ensin lupa ennen kuin julkaisee hänen ottamiaan kuviaan.

"Internetissä kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä."
Väärin. Kuvat ovat kyllä vapaasti kaikkien katseltavissa, mutta et voi kopioida internetistä löytämiäsi kuvia omiin tarkoituksiisi ilman lupaa.

”Jos muokkaan kuvaa alkuperäisestä niin voin käyttää sitä.”
Väärin. Muokattuakaan kuvaa ei saa käyttää ilman alkuperäisen kuvan tekijän lupaa. Kuvan alkuperäisellä ottajalla on oikeus kieltää kuvan muokkaaminen.

"Se ei vahingoita ketään - itse asiassa se on ilmaista mainostilaa."
Väärin tämäkin. Saatat ajatella niin, mutta se on tekijänoikeuden omistaja joka sen päättää.

Joten mitä kuvia voi käyttää?

Voit käyttää kuvia joihin sinulla on tekijänoikeus, yrityksesi logo, valokuva jonka olet ottanut omalle yritykselle, valokuva jonka olet ottanut yksityiseen käyttöön jne. Muiden ottamien kuvien käyttämiseen tarvitset aina luvan.

Toiseksi, verkossa löytyy palveluja jotka tarjoavat massoittain kuvia. Heiltä kaikilta löytyy valtavat luettelot kuvia joista varmasti löydät ihanteellisen kuvan kotisivullesi. Näistä joutuu useimmiten maksamaan jotain, mutta saat laadukkaita kuvia etkä taatusti joudu vaikeuksiin!

Tässä esimerkiksi muutamia kuvapankkeja:
www.rodeo.fi
www.istockphoto.com
www.sxc.hu
www.bigstockphoto.com

 

Avainsanat: vinkit, sisältö, kuvat, kuvapankit, tekijänoikeudet


Kommentit

15.11.2010 13:06  Sari Pennanen

Ovatko jo ostovaiheessa tietokoneeni kovalevyllä kansiossa "Julkiset kuvat" olevat kuvat vapaasti käytettävissä?

16.11.2010 9:33  Iikka Kekko

Moi,
Itse lähden aina siitä että jos en ole itse ottanut kuvaa niin sitä ei silloin ole luvallista käyttää ja piste. Valokuvausta reilut parikymmentä vuotta harrastaneena tiedän miltä tuntuu kun löytää omia kuvia esimerkiksi jonkun yrityksen kotisivuilta jonne niitä on on minun omilta sivuiltani poimittu. Kekseliäimmät ovat poistaneet niistä jopa copyright -merkintänikin luullen näin saavansa ottaa kuvat käyttöönsä.
Omilla sivuillani olevat kuvat olen pääasiassakuvannut itse. Poikkeuksen tekevat jotkut vanhat kuvat joita olen saanut julkaistaviksi. Tällöin olen aina vaatinut saada tietää kuka on kuvan ottanut, painanut liipaisinta koska vain hänellä on tekijänoikeudet kuvaan ellei ole niitä myynyt kellekään. Näin tahdon kunnioittaa kuvaajan tekemää arvokasta päätöstä ottaa kyseinen kuva. Pari kuvaa sivuillani on ilman kuvaajan tietoa koska kuvan ottaja ei ole halunnut nimeään julki vaikka olen kertonut tekijänoikeuksista.
Sivujen sisällöstä ja ulkonäöstä voisin todeta että jos sivuilla on mielenkiintoista materiaalia on sivujen ulkonäkö silloin sivuseikka siellä kävijälle. Grafiikan kanssa ammatikseen pelaavat näkevät asian tietysti toisin, etenkin jos heillä ei ole henkilökohtaista paloa sivujen sisällön antiin.
Omien sivujeni ulkonäössä on paljon parantamisen varaa - taidot ja aika taitojen opiskeluun ei riitä tai sitten se olisi pois sisällön hankinnasta.
Kotisivut ovat kuitenkin mukava tapa tuoda omaa harrastustaan esille kunhan muistaa noudattaa yleisiä pelisääntöjä esim. kuvien tekijänoikeuksista.
Terveisin: Iikka Kekko / www.rekkanetti.com

27.11.2014 8:33  mika lehtola

aika paska

22.3.2015 17:58  Seppo Korpela, Nokia

Otin kuvan Marilyn Monroesta Espanjassa.
Kuva oli seinällä ravintolan ulkopuolella.
Olen epävarma, voiko Marilyn kuvaa käyttää
nettisivuillani.

Amerikka on omituinen maa. Esimerkki,Elokuvayhtiö
käytti laukkua elokuvassa. Laukun tekijä alkoi
vaatia korvauksia, koska tämä laukku edisti
elokuvan myyntiä ja tuloja tuli laukun vuoksi. Laukun tekijä vei asian oikeuteen.

9.3.2020 11:30  en

en


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini