Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Viisi vinkkiä kotisivujen tekstityyleihin

Torstai 1.10.2015 - Tiina Rönnberg


Sopivalla tekstityylillä varmistat, että kotisivujesi sisältö on paitsi luettavaa, myös näyttää hyvältä. Muutamia yksinkertaisia sääntöjä noudattamalla varmistat kotisivujesi hyvän luettavuuden ja harmonisen yleisilmeen. Lue vinkit tästä kirjoituksesta.

Varmista, että värit toimivat yhdessä

Toimivat värivalinnat ja riittävän suuri kontrasti ovat tärkeitä varsinkin kotisivujen tekstien suhteen. Esimerkiksi kovin vaalea teksti valkoisella pohjalla aiheuttaa lukijalleen vain päänsärkyä tai saa hänet luovuttamaan lukemisen ja siirtymään kilpailijan sivustolle, jossa tekstit erottuvat helpommin. Kumpikaan näistä ei ole toivottava lopputulos, joten varmista, että kontrastia on riittävästi tekstin ja taustan suhteen.

Lue lisää värien käytöstä Kotisivuilla Kotisivukoulun aikaisemmista kirjoituksista:
» Viisi vinkkiä värien käyttöön kotisivuilla
» Näin luot omat väripalettisi

Älä käytä pikkuriikkistä kirjasinkokoa

Pieni teksti saattaa näyttää söpöltä, mutta se ei useimmiten ole kovin käytännöllistä. Pidä siis huolta, että käyttäjät eivät tarvitse suurennuslasia selvittääkseen mitä sanottavaa sinulla on kotisivuillasi.

Hyödynnä yritysilmettäsi

Onko yritykselläsi jo oma logo tai visuaalinen ilme? Logosta saat ideoita myös kotisivujen muihin tekstityyleihin. Onko logosi kevyt ja herkkä vai jämäkkä ja vahva. Kuten väreillä voi myös fonteilla välittää erilaisia mielikuvia, esimerkiksi leikkisää, kevyttä ja herkkää, vahvaa ja virallisempaa.

Käytä sivuillasi enintään kolmea fonttia

Jo kahdella erilaisella fontilla pärjää hienosti ja joskus jopa yksikin fontti, ja sen erilaiset leikkaukset, saattavat riittää. Yleiseksi tekstityyliksi kannattaa valita riittävän iso ja selkeä fontti. Otsikot ovat totutusti isompaa tekstityyliä kuin leipäteksti ja niihin voit halutessasi valita hieman näyttävämmänkin fontin, mikäli se sopii sivuston tyyliin ja ilmeeseen.

Kotisivukoneesta löytyy valmiiksi runsas valikoima erilaisia fontteja. Mikäli haluat laajentaa fonttivalikoimaa entisestään, kannattaa tutustua Kotisivukoulumme aikaisempaan kirjoitukseen:
» Google-fonttien asentaminen kotisivuille

Jäsentele teksti väliotsikoilla

Väliotsikoilla saat jäsenneltyä tekstin helposti siten, ettei lukijan tarvitse välttämättä kahlata koko tekstiä läpi. Väliotsikoita kannattaa käyttää vaikka teksti ei olisikaan kovin pitkää, sillä ne auttavat lukijaa löytämään tekstistä haluamansa kohdan ja tekevät tekstistä helppolukuisempaa. Varmista siis, että otsikoiden koko, väri tai tekstityyli poikkeaa riittävästi sivun muusta tekstistä, jotta se kiinnittää tarpeeksi huomiota.

Ohessa esimerkkinä kymmenen hyvää tekstiparia. Löydät niiden kaikkien kirjaisintyylit Kotisivukoneen valmiista fonttivalikoimista.

Avainsanat: ulkoasu, tekstityylit, kirjaisintyylit, fontit