Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Näin luot omat väripalettisi

Torstai 17.9.2015 - Tiina Rönnberg


Saat kotisivuillesi harmonisen värimaailman luomalla oman väripaletin, jota käytät johdonmukaisesti sivuillasi. Yleensä jo yksi tai kaksi väriä, ja niiden eri sävyt, voi riittää. Kotisivuja ei siis tarvitse hukuttaa väritulvaan ja käyttää kaikkia sateenkaaren värejä. Lue tästä kirjoituksesta vinkit oman väripaletin luomiseen.

Aloita värisuunnittelu isoista pinnoista, kuten sivuston ja sisältöalueen taustaväreistä. Huomioi, että taustan ja tekstin suhteen on riittävästi kontrastia, jotta tekstit ovat helppolukuisia. Valitse sitten tehostevärit, joita voi käyttää esimerkiksi otsikoissa, päävalikon ja nostolaatikoisen taustavärinä sekä sivuston painikkeissa. Apuväreinä voi luonnollisesti käyttää myös neutraaleja värejä, kuten harmaata, mustaa ja valkoista.

Oman väripaletin luomiseen voit käyttää esimerkiksi seuraavia värisääntöjä:

Analoginen

Alla on esitelty esimerkkejä kotisivuista, joissa on käytetty värejä, jotka sijaitsevat toisiaan lähekkäin väriympyrässä. Analogisilla väreillä saa kotisivuille helposti harmonisen ja miellyttävän ilmeen.

Monokromaattinen

Saman värin eri sävyjä tai vivahteita. Monokromaattisella väripaletilla on helppo onnistua.

Vastavärit (Täydennys)

Värejä, jotka ovat toistensa vastakohdat väriympyrässä. Vastavärit tuovat räväkkyyttä sivuille ja toimivat hyvin tehosteväreinä jotain asiaa korostettaessa. Liiallinen vastavärien käyttö voi taas tuoda kotisivuille liian levottoman vaikutelman.


Toisilta löytyy jo luonnostaan tarkka värisilmä, mutta jos tarvitset apua oman värisilmäsi ja väripaletin suunnittelemisen kanssa, voit käyttää hyödyksesi ilmaista Adobe Kuler -työkalua:
» https://color.adobe.com/fi/create/color-wheel/

Lisäksi valmiita väripaletteja löydät inspiraatioksi esimerkiksi osoitteista:
» http://design-seeds.com
» http://www.colourlovers.com

Lue lisää vinkkejä kotisivujen värivalintoihin Kotisivukoulun aikaisemmasta kirjoituksesta:
» Viisi vinkkiä värien käyttöön kotisivuilla
 

Avainsanat: ulkoasu, värit, väripaletti