Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Hyvän verkkotunnuksen piirteet

Maanantai 26.7.2010 - Vieraskirjoittaja: Tuomas Jäälinoja


Verkkotunnuspäätteet

Verkkotunnus (kutsutaan myös nimellä ”domain”) on osoite, jolla kotisivut löytyvät internetistä.

Verkkotunnuksilla on erilaisia päätteitä. Eri mailla omat maakohtaiset päätteet sekä kansalliset rajat ylittäviä, yleisessä käytössä olevia päätteitä kuten .com, .net ja Eurooppalainen .eu. Esimerkiksi suomalaisten verkkotunnusten pääte on .fi ja ruotsalaisten .se. Euroopan sisällä on viime aikoina yleistynyt myös .eu pääte. Verkkotunnuspäätteen perusteella voidaan siis nähdä minkä maalainen kotisivu on kyseessä.

Yleisimmät verkkotunnuspäätteet ovat .com ja .net, joita käytetään kotisivujen kotimaasta riippumatta. Alun perin .com lyhennettä käytettiin kaupallisten verkkosivujen merkitsemiseen, kun .net edusti puolestaan tietoverkkojen infrastruktuuriin liittyviä sivuja. Nykyään kumpienkaan päätteiden käyttöä ei ole rajoitettu. Muita päätteitä ovat .biz, .info, .gov, sekä ei-kaupallisten organisaatioiden käyttämä .org. .Comin ollessa yleisin kansainvälinen pääte, se on myös suosituin. Pääte ei kuitenkaan päätä menestystä. Mikäli tarkoituksesi on palvella paikallisväestöä, oli se sitten pizza-palveluinesi tai viiltävällä sanan säilälläsi, kotimaasi verkkotunnuspääte toimii aivan yhtä hyvin.

Lista tunnetuimmista ja arvostetuimmista verkkotunnuspäätteistä (generic top-level domain, gTLD) löytyy täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Generic_top-level_domain (linkki englanniksi)

Verkkotunnus

Verkkotunnuksen kannattaa olla sellainen, että se vastaa mahdollisimman tarkasti kotisivun sisältöä tai esimerkiksi yrityksen tai yhdistyksen nimeä. Internetin käyttäjien selaillessa tuhottomia määriä sivuja ja yrittäessään muistaa kaikki mahdolliset heille mainostetut sivut, luulisi olevan ilmiselvää ylläpitäjien panostavan yksinkertaisuuteen.

Yksinkertaisuuttakaan ei kannata viedä liian pitkälle. Turhan geneerinen nimi kuten fillari.com kertoo sinun kauppaavan polkupyöriä, mutta potentiaalisella asiakkaalla on todennäköisesti tiettyjä merkkejä mielessään jo valikoimaa tutkaillessaan. Tästä syystä tarkemmin palveluitasi selittävä verkkotunnus toimii paremmin kuin yleismaailmallinen nimi. Tämä helpottaa myös asiakasta.

Helppolukuisuutta edustaa myös verkkotunnuksen pituus. Kallenkuulutkalavermeet.fi toimii taatusti paremmin ja aiheuttaen vähemmän hämmennyksiä kuin kkk.fi.

- Entäpä jos haluamani verkkotunnus on jo käytössä? kuulen sinun kysyvän. - Kuinka pahasti haluat sen itsellesi? vastaan. Voit aina lisäillä väliviivaa, muuttaa tunnuksen yksiköstä monikkoon, lyhennellä, pidennellä tai muokata sanaa, tai valita toisen verkkotunnuspäätteen. Mikäli tiedät tunnuksen jonka haluat, eikä mikään muu kelpaa, voit myös aina yrittää ostaa verkkotunnuksen sen nykyiseltä omistajalta.

Eri maiden verkkotunnusten myöntämisperusteet vaihtelevat, mutta Suomessa .fi-verkkotunnusta voi hakea yksityishenkilö, jolla on kotikunta Suomessa ja suomalainen henkilötunnus, tai yritys tai yhteisö joka on merkitty Suomen kauppa-, yhdistys- tai säätiörekisteriin.  .Fi-verkkotunnuksia myöntää Ficora (Viestintävirasto), mutta yleensä verkkotunnus varataan oman palveluntarjoajan kautta. Kotisivukoneessa löydät verkkotunnusvarauslomakkeen ylläpitotilan Lisäpalvelut-välilehdeltä.

Mikäli haluat tarkistaa ennen varausta onko haluamasi .fi -päätteinen verkkotunnus vielä vapaana, se onnistuu osoitteessa http://domain.ficora.fi. Kansainvälisten .com ja .net päätteiset tunnukset voi tarkastaa osoitteessa http://www.who.is.

 

Verkkotunnus veloituksetta vuodeksi!12 kuukauden kotisivutilaukseen verkkotunnus maksutta!

Kotisivukone tarjoaa 12 kuukauden laskutusjaksolla tilattaviin kotisivuihin .com tai .net päätteisen verkkotunnuksen maksutta! Normaalihinta on 15,00/vuosi.

Fi -tunnusten hinta on 25,00/vuosi tai 55,00/3 vuotta.
Verkkotunnuksilla ei ole muita kustannuksia.

 

 

Avainsanat: verkkotunnus, domain


Kommentit

3.4.2019 16:02  AsgardCasinosFI

Hyvää artikkeli, erittäin kiinnostava. Kirjoittaisitteko missä on tunnuksen ostaminen onnistuu?

31.7.2020 9:09  Alex Nordeen

Hi,

I want to check if you received my email below.

I just want to ensure my persistent emails are not a harassment. If you want me to stop, do let me know. I will not email again.

============= Original Message =============

Hi ,

Sorry to intrude your mailbox.

I saw you linked to https://who.is/ from https://www.kotisivukone.fi/blogi/2010/07/26/46/?page2

I would like to bring to your attention a resource I recently created ? Guru99 https://www.guru99.com/best-domain-name-generators.html. The content is up to date and very in-depth.

I did be obliged if you link to it.

As a thankyou, I would be glad to share your page with our 27k Facebook/Twitter/Linkedin Followers.

Thanks!
Alex

17.8.2020 10:32  Alex Nordeen

I reached out previously and hadn?t heard back from you yet. This tells me a few things:

1) You're being chased by a T-rex and haven't had time to respond.
2) You aren't interested.
3) You're interested but haven't had a time to respond.

Whichever one it is, please let me know as I am getting worried! Please respond 1,2, or 3. I do not want to be a bother.

============= Original Message =============

Hi ,

Sorry to intrude your mailbox.

I saw you linked to https://who.is/ from https://www.kotisivukone.fi/blogi/2010/07/26/46/?page2

I would like to bring to your attention a resource I recently created ? Guru99 https://www.guru99.com/best-domain-name-generators.html. The content is up to date and very in-depth.

I did be obliged if you link to it.

As a thankyou, I would be glad to share your page with our 27k Facebook/Twitter/Linkedin Followers.

Thanks!
Alex

17.2.2021 13:22  Popular-Rating

It?s quite easy to find a gambling club, you just need to use a searching system which will show you the results on the first page. However, we do not recommend you to trust all of them. Just see the info posted on our site ? popular-rating.com .


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini