Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Lomakkeet

Lomake-editorin avulla voit luoda sivuillesi kätevästi erilaiset lomakkeet, esimerkiksi palautetta varten.

Lomakkeen rakentaminen
Rakenna lomake lisäämällä haluamiasi kenttiä sivun vasemman reunan valikosta. Kenttien tekstiä pääset muokkaamaan klikkaamalla niitä hiirellä.

Löydät Lomakkeet -työkalun "Sivujen hallinta" -välilehdeltä. Lomakkeet -työkalussa voit luoda lomakkeen ja lisätä siihen haluamiasi kenttiä.
Mikäli et löydä ominaisuutta sivuiltasi, ota yhteyttä asiakaspalveluun niin kytkemme sen sivuillesi veloituksetta.

Aloita ensimmäisen lomakkeen luominen "Uusi lomake" -painikkeesta. Seuraavaksi lomake nimetään ja määritellään mihin sähköpostiosoitteeseen lomakkeen vastaukset lähetetään sekä määritellään lomakkeen lähetysnapin teksti. Lomakkeen lähettämisen jälkeen voit kirjoittaa käyttäjälle kiitosviestin tai ohjata käyttäjän haluamallesi sivulle.

Lomakkeeseen lisätään kenttiä sivun vasemman reunan valikosta klikkaamalla halutun kentän ikonia. Lisättyäsi uuden kentän, voit heti muokata sitä klikkaamalla tekstiä hiirellä. Lomakkeen tekeminen aloitetaan yleensä lisäämällä ensin otsikko, tekstikappale ja sen jälkeen esimerkiksi tekstikenttiä.


Nuoli-ikoniKenttien järjestystä voit muuttaa raahaamalla niitä hiiren nappi pohjassa nuoli-ikonin  kohdalta.

Punainen ruksiKentän saat poistettua klikkaamalla punaista ruksia.

HammasratasVoit muokata kenttien asetuksia klikkaamalla kentän kohdalle ilmestyvää hammasratas -ikonia.

Asetuksista voit esimerkiksi määrätä kentän täyttämisen pakolliseksi. Tällöin lomaketta ei voi lähettää mikäli pakollista kenttää ei ole täytetty.

Muista tallentaa lomake lopuksi "Tallenna lomake" -painikkeesta.


Lomakkeen asetukset

Lomakkeen asetuksiin pääsee klikkaamalla lomakkeen nimeä, joilloin lomakkeen hallinta avautuu. Lomakkeiden hallinta -sivulta pääsee muokkaamaan olemassa olevan lomakkeen nimeä, vastaanottajan sähköpostiosoitetta ja lomakkeen lähetysnapin tekstiä. Voit myös määritellä, vastauksen lähettämisen jälkeen näytettävän viestin tai vaihtoehtoisesti sivun, jolle vastaaja ohjataan. Myös lomakkeen ajastettu avaaminen ja sulkeminen onnistuu määrittämällä haluttu päivä ja aika.

Linkki lomakkeeseen
Lomakkeen linkittäminen.

Lomakkeen linkittäminen

Valitse tekstieditorissa haluamasi sana, lause tai kuva ja klikkaa linkki-ikonia. Ruudulle aukeaa "Lisää linkki" -ikkuna. Klikkaa "Valitse sivu" -painiketta. Tekstikenttä muuttuu pudotusvalikoksi, josta löytyy kaikki sivujesi ominaisuudet, sisältösivut ja lomakkeet. Valittuasi haluamasi lomakkeen tekstikenttään tulee automaattisesti suora osoite lomakkeeseen.

Lomakkeen voi linkittää myös suoraan päävalikkoon.  Siirry päävalikon hallintaan klikkaamalla salamaikonia päävalikon päällä. Valitse uusi linkki, määrittele linkin teksti ja valitse haluamasi lomake listalta kohdasta "Linkki lomakkeeseen".

Markkinointiluvan kysyminen

Mikäli lomakkeilla ja/tai kyselyillä kerätään henkilötietoja suoramarkkinointitarkoituksiin, tulee lomakkeessa olla tietosuoja-asetuksen mukainen suostumus (”markkinointilupa”), sekä tarvittaessa pystyä todentamaan tämän suostumuksen antaminen.

Helpoiten voit luoda valinnat markkinointilupaan seuraavalla tavalla:

 1. Siirry Lomakkeet -työkaluun "Sivujen hallinta" -välilehdeltä valitsemalla "Lomakkeet".
 2. Valitse lomake, jota haluat muokata.
 3. Valitse sivun vasemmasta valikosta "Valintaruutu".
 4. Valitse teksti "Valintaruutu" ja kirjoita sen tilalle esimerkiksi "Minulle saa jatkossa lähettää tarjouksia ja informaatiota sähköpostitse ja tekstiviestitse."
 5. Tallenna lomake alareunassa olevalla "Tallenna muutokset" -painikkeella. 
markkinointilupa.png
Esimerkki markkinointiluvan kysymisestä lomakkeella.

 

Tietosuojaselostelinkki

Luo tietosuojaselostelinkki lomakkeeseen seuraavalla tavalla:

 1. Siirry Lomakkeet -työkaluun "Sivujen hallinta" -välilehdeltä valitsemalla "Lomakkeet".
 2. Valitse lomake, jota haluat muokata.
 3. Valitse sivun vasemmasta valikosta "linkki".
 4. Valitse teksti "Linkki" ja poista se kokonaan.
 5. Klikkaa linkkinä oletuksena olevaa http://www.kotisivukone.fi -osoitetta ja korvaa se kirjoittamalla "Tietosuojaseloste"
 6. Tallenna lomake alareunassa olevalla "Tallenna muutokset" -painikkeella. 

HUOM! Ylläoleva ohje kertoo vain, että miten voit luoda tietosuojaselosteen linkin lomakkeeseen. Jotta tietosuojaseloste aukeaa linkistä, tulee sinun luoda sivu "tietosuojaseloste" jollet vielä sellaista ole luonut.

Tietosuojaselostesivun luominen

 1. Valitse "Sivujen hallinta" -välilehdeltä linkki "Uusi sisältösivu"
 2. Anna sivulle nimi "Tietosuojaseloste". (Tämän on oltava sama kuin lomakkeeseen lisätty linkin nimi).
 3. Valitse kohdasta "Sivun linkitys" valinta "Älä linkitä sivua valikkoon"
 4. Valitse kohdasta "Lisää kansioon" valinta "Päätaso(/)" (Tämä on normaalisti oletusvalintana, joten sitä ei tarvitse vaihtaa. Jos kansion vaihtaa, lomakkeessa oleva linkki ei toimi).
 5. Klikkaa painiketta "Luo sivu" ja lisää sivulle tarpeelliset sisällöt.

HUOM! Tarkista vielä, että selaimen osoiterivillä näkyvä osoite (url) lopuu sanaa "tietosuojaseloste" eikä se perässä ole esimerkiksi mitään numeroa. Jos osoitteen perässä on numero, tarkoittaa se sitä, että sivullasi on jo aikaisemmin luotu sivu "tietosuojaseloste".

Lisätietoa selosteesta ja siihen tarvittavasti sisällöstä saat Tietosuojavaltuutetun internetsivuilta.

 

Lisätietoa lomakkeista:
» Usein kysytyt kysymykset (FAQ): Lomakkeet
» Kotisivukoulu: Helpota yhteydenottoa
» Kotisivukoulu: Tee viestinnästäsi toimivampi

Lomakkeet ja EU:n tietosuoja-asetus

Henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan 25.5.2018 alkaen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta.
Jos kotisivuilla on mikä tahansa lomake (kuten esimerkiksi yhteydenottolomake, tarjouspyyntölomake, ilmoittautumislomake tai vastaava) jossa kerätään sivuilla vierailevien kävijöiden henkilötietoja, on kotisivujen omistaja tietosuoja-asetuksen mukainen rekisterinpitäjä.

Rekisterinpitäjän vastuulla on luoda tietosuojaseloste, jossa tulee selkeästi ilmetä mm. mitä tietoja lomakkeella kerätään, mihin tietoja käytetään ja kuka on rekisterinpitäjä. Lisätietoa selosteesta saat Tietosuojavaltuutetun internetsivuilta. 

On olennaista muistaa, että kotisivuillanne olevilla lomakkeilla tulee kerätä vain sellaisia tietoja, joita todella tarvitaan asianmukaiseen tarkoitukseen (”tietojen minimointi”). Mikäli lomakkeella ja/tai kyselyllä kerätään henkilötietoja suoramarkkinointitarkoituksiin, tulee tarvittaessa pyytää sivuillanne vierailevilta kävijöiltä tietosuoja-asetuksen mukainen suostumus (”markkinointilupa”), sekä tarvittaessa pystyä todentamaan tämän suostumuksen antaminen. Lupa pitää myös pystyä helposti perumaan.


Laajempia lomakkeita ja kyselyitä varten voit tilata Kotisivukoneen Kyselyominaisuuden. Kyselyominaisuuden avulla analysoit myös vastaukset kattavasti ja hallinnoit kätevästi sekä kotisivujasi että kyselyitäsi samasta paikasta.
» Lue lisää Kyselyt-ominaisuudesta
» Kyselyominaisuuden ohjeet
» Katso esimerkki kuinka luot yhteenvedon ja hallitset kyselyidesi vastauksia