Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Hakukoneoptimoinnin pimeä puoli

Maanantai 19.7.2010 - Heikki Tirkkonen


Kahdeksankymmentä kahdeksan mailia lasiin ja menoksi. Olemme matkalle menneisyyteen.

Hakukoneoptimointi-termin noustessa lentoon 90-luvun puolivälissä väittely siitä mikä on hyväksyttävää tai tehokasta hakukonemarkkinointia kävi kuumana. Aiemmin puhuttiin eettisistä ja epäeettisistä keinoista. Nykyään tekniikat rajataan white hat- (eettisiin) ja black hat- (epäeettisiin) menetelmiin. Toisin sanoen muu kuin termistö ei ole muuttunut.

Palatessamme nykyisyyteen, keskustelu oikeasta ja väärästä käy edelleen kiivaana. Ennen kuin hyppäät soitellen sotaan, kannattaa tutustua koneistoon jolla sitä käydään - et nimittäin halua jäädä ristituleen. Tutustutaan siis muutamiin black hat -tekniikoihin joita vastaan hakukoneet taistelevat.

Avainsanoilla täyttäminen

Avainsanoja täyteen tungetun sivun suosio laskee yhtä nopeasti kuin ylitsetursumiseen asti täytetyn kalakukon. Hakukoneet tunnistavat sivun joka on pakattu täyteen avainsanoja ja rankaisevat siitä huonommalla sijoituksella hakutuloksissa. Vastaavanlaisen toiminnan sijaan kannattaa sijoitella avainsanat sivustolle oikein.

Sivun sisältö kuvaillaan hakukoneille pääasiasiallisesti kahdella meta-tagilla jotka sijoitetaan <head> tagin sisään. Väärinkäytettynä hakukoneet voivat luulla sivuston käyttävän black hat -taktiikoita parantaakseen sijoitustaan.

Salattu sisältö

Monissa muodoissa tavatun salatun sisällön pääajatuksena on sivuston koodin täyttäminen erilaisilla avainsanoilla, jotka jäävät kuitenkin näkymättömiksi sivulla vieraileville käyttäjille. Salattu sisältö voidaan piilottaa <!-comment-> -tagin sisälle, käyttämällä CSS-koodia tai vaikkapa erittäin pientä, sivuston taustan väristä fonttia.

Ole rehellinen sivuillasi. Optimoit sivusi parhaiten tarjoamalla yksilöllistä, laadukasta ja näkyvää sisältöä. Hakukoneiden tarkoitus kun on löytää hakijan hakutermejä parhaiten vastaava sivu.

Porttisivut

Porttisivut ovat suunniteltu nimenomaan hakukoneita varten. Ne ovat täyteen ahdettuja valesivustoja optimoituna yhdelle tai kahdelle avainsanalle linkittyen kohde- tai laskeutumissivulle. Kävijä ei koskaan näe porttisivuja, koska hänet ohjataan automaattisesti kohdesivulle. Jatkuvasti kehittyvät hakukoneet huomaavat valesivustot yhä herkemmin, luokitellen ne roskasivuiksi. Pahimmassa tapauksessa ne estävät sivuja näkymästä hakutuloksissa lainkaan.

Linkkien jakelu

Jos rakennat oikeassa maailmassa talon huonoon kaupunginosaan, ympäristön vaikutukset ovat luonnollisesti suuret. Sama pätee internetiin. Linkkien jakelu -sivustot (free for all, FFA), eivät tee muuta kuin listaa epäolennaisia sivustoja. Ne eivät ohjaa kaipaamiasi vierailijoita sivuillesi ja voivat altistaa sivustosi riskille joutua estetyksi niihin osallistumisen takia.

Saapuvat linkit puolestaan kertovat sivujesi luotettavuudesta. Hyviä linkkejä ovat linkit muilta, sisällöllisesti relevanteilta sivustoilta joita hakukoneet pitävät arvossa.

 

Black hat -tekniikat voivat olla houkuttelevia, mutta myös petollisia. Ne tarjoavat korkeampaa sijoitusta hauissa, kunnes sivut estetään juuri kyseisten epäeettisten keinojen käytöstä. Käytä siis tehoavia hakukoneoptimointitekniikoita saadaksesi sivusi sijoitettua korkeammalle ja vältä oikoteitä onneen.

 

Avainsanat: hakukoneoptimointi, vinkit