Helppoa.

Tee kotisivut tai verkkokauppa helposti itse - jopa kymmenessä minuutissa

Kokeile ilmaiseksi 2 viikon ajan

Kotisivukoulu

Selkokieliset osoitteet

Perjantai 4.6.2010 - Heikki Tirkkonen


Olet saattanut huomata, että Kotisivukoneella luodut sivut saavat numeerisen osoitteen, esimerkiksi www.sinunsivusi.fi/4. Nämä URL-osoitteet muodostuvat sivujen määrän mukaan. Eli esimerkissä oleva sivu olisi neljänneksi luotu.  On olemassa myös tapa, jolla voit muodostaa selkokielisiä osoitteita, kuten esimerkiksi www.sinunsivusi.fi/info. Näin saat sisällytettyä myös itse osoitteeseen tärkeitä tietoja, kuten mistä sivu kertoo. Sitä tarvitset, jos linkität sivun blogiin, foorumille tai toiselle sivustolle.

Selkokielisten osoitteiden muodostaminen on erittäin yksinkertaista. Kaikki mitä sinun pitää tehdä, on luoda sisältökansio, joka kuvailee mitä sivu sisältää. Esimerkiksi jos haluaisin luoda sivun, joka kertoo itsestäni, loisin kansion nimellä ”mina” tai ”biografia”. Ohjeet, miten voit itse tehdä sen:

  1. Kirjaudu Kotisivukoneella sivujesi ylläpitotilaan ja valitse ”Sisältösivut”, ”Sivujen hallinta” -kohdasta
  2. Valitse '”Uusi kansio'”
  3. Nimeä kansio sisällön mukaan sekä
  4. Pidä kansion tyypin (”Julkinen kansio”) ja näkymän (”Näytä kansion ensimmäinen sisältösivu kansion etusivulla”) asetukset niin kuin ne automaattisesti ovat - ellet halua salasanasuojata kansiota tai listata sisältösivuja allekkain kyseisen kansion etusivulla
  5.  Valitse “Luo kansio”

Uuden kansion luominen

Onneksi olkoon! Nyt kansiosi on valmis. Seuraavassa vaiheessa sinun täytyy luoda sisältösivu kansioon, koska kansiolla itsellään ei ole sisältöä.

Kun olet ”Sisältösivujen hallinta” -sivulla, sinun tarvitsee seurata seuraavia vaiheita luodaksesi uuden sisältösivun:

  1. Valitse “Uusi sisältösivu”
  2. Nimeä sivu sen aiheen mukaan
  3. ”Lisää kansioon” -kohdassa valitse oikea kansio vetovalikosta.
  4. Valitse “Luo sivu”.

Uuden sisältösivun luominen

Voilà! Olet valmis. Nyt kansiossa oleva sisältösivu näkyy sivujen kävijöille, kun he käyvät kansion osoitteessa.

Sisältökansioiden avulla luodut osoitteet tarjoavat hyötyjä, kuten sen, että osoite on nyt helpompi muistaa. Näin voit myös salasanasuojata sivuja ja ryhmitellä bannereita näkymään vain tietyn kansion sivuilla.

Tärkeää on myös se, että selkokieliset osoitteet parantavat hakukoneoptimointia, kun sivuillasi käyvät hakukoneiden robotit tietävät heti mistä sivu kertoo ja rekisteröivät sen tiedusteluihinsa. Tämä parantaa sivusi hakukonelöydettävyyttä ja näkyvyyttä verkossa!

Parantaaksesi vielä enemmän hakukonelöydettävyyttä, muista syöttää jokaiselle luomallesi sisältösivulle avainsanat ja lyhyt kuvaus!

 

Avainsanat: vinkit, sisältö


Kommentit

26.7.2013 20:56  MarieAntoinette

Tuo on selvää vanhanmallisten sivujen siirtämisen suhteen. Miten komponenttisivuja sitten siirretään uuteen kansioon?

Kiitos!

31.3.2012 20:26  Aino

Saako vanhoja sisältösivuja siirrettyä uusiin kansioihin ja jos, niin miten? Haluaisin luoda jo olemassaoleville sisältösivuille selkokieliset osoitteet.

2.1.2012 15:39  Tiina / Kotisivukone

Hei Make, valitettavasti kansion tekeminen kansion alle ei ole mahdollista.
Tekemällä sisältösivut komponenttisivuina saat niiden nimet näkymään selkokielisinä kansionkin alla, kuten antamassasi esimerkissä.

26.12.2011 17:51  Make

En saa tehtyä kansiota kansion alle? Haluaisin tehdä www.x.fiyhteystiedot oimitsto ja www.x.fiyhteystiedot ehdas -periaatteella. Nuo sivut näykyvät sitten jo numereoilla...

1.11.2012 23:29  Tom Store

Moi. Vanhojen sivujen numero-osoitteet ovat ongelmallisia. En ole onnistunut näillä ohjeilla niitä muuttamaan. Julkaiskaa uudistetut ohjeet. Kiitos!

20.11.2012 12:35  Heikki / Kotisivukoneen Asiakaspalvelu

Moi Aino:

Vanhojen sisältösivujen siirtäminen selkokielisiksi onnistuu helpoiten siten, että lähdet muokkaamaan haluamaasi sisältösivua. Kun saat tekstieditorin auki, napsauta siitä löytyvää "HTML"-nappia. Tästä aukeaa tuon kyseisen sisältösivun HTML-koodi. Sitten ei muuta kuin avaat vaikka omalta koneeltasi uuden Muistio-tiedoston (Notepad) ja liität sisällön sinne. Tämän jälkeen voit suunnata "sivujen hallinta"-lehdelle, ja sieltä napsautat "sisältösivut"-osiosta. Tästä näkymästä voit ensiksi napsauttaa "uusi kansio". Nimeä kansio haluamaksesi (esim. palvelut). Kun kansio on luotu, napsauta "uusi sisältösivu", jonka jälkeen voit nimetä sivun ja lisätä sen kansioon jonka juuri loit (esim. palvelut). Kun saat taas muokkaustilan auki, napsauta uuden, tyhjän sivun HTML-nappia. Kun HTML-sisältö aukeaa, liitä vain kopioimasi HTML-sisältö tälle sivulle ja tallenna. Näin sisältö on siirtynyt helposti uuteen paikkaan. Tämän jälkeen muista vain korjata sivustosi linkit kuntoon (niin että linkit vievät /palvelut-osoitteeseen).

Moi Tom:

Eli jos sinulla on myös näitä vanhoja sisältösivuja jo luotuna, jotka haluat nyt tehdä selkokielisiksi, niin seuraa tuota yllä mainitsemaani prosessia.

Jos taas haluat tehdä uusia, selkokielisiä osoitteita, niin ohjeet ovat vielä tyystin samat kuin kirjoituksessa. Yksinkertaisesti prosessi menee näin:

1. Valitse "sisältösivut" tuolta "sivujen hallinta" -lehden pudotusvalikosta
2. Napsauta "uusi kansio" ja nimeä kansio (esim. tuotteet)
3. Kun kansio on luotu, napsauta "uusi sisältösivu", nimeä sivu ja yhdistä se juuri luomaasi kansioon

Näin on sitten tuon sisältösivun osoite muutettu selkokieliseksi.

- Heikki

25.4.2015 20:50  ville

Tuotteiden lisääminen ainakin ongelma ja niiden pää ryhmät

3.12.2015 11:27  Roska

Mitä varten tämän pitää olla näin mahdottoman vaikeaa? Miksei sivun osoitetta vaan voi muuttaa hallintasivulla esim. niin, että sivun osoite olisi domain.fi/info.htm tai jotain muuta järkevää, ei domain.fi/8. Jotenkin tuntuu ihan älyttömältä, että pitää veivata koko roska uusiks.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini